גירושין בחברה משפחתית

17 במאי 2017 | מאת: | מאמרים בקטגוריה דיני משפחה

איך תתגרשו נכון אם בבעלותכם חברה משפחתית?

 אחת הסוגיות המורכבות ביותר בגירושין הינה בקרב זוגות בהם אחד מבני הזוג בעלים של חברה, עסק או ארגון גדול. הסוגיה הופכת למורכבת עוד יותר, כאשר מדובר בחברה משפחתית, המנוהלת על ידי שני בני הזוג באופן בלתי שוויוני.

כיצד מבצעים את חלוקת רכוש החברה? האם נידרש לפירוק השיתוף בחברה?

 

מתחילים בהערכת שווי

חברה משפחתית היא אחת הסוגיות המורכבות ביותר עימה צריך להתמודד בית המשפט בעת גירושין (עורך דין גירושין) של בני זוג. יכול להיות ובן הזוג הפחות פעיל בחיי החברה ידרוש את חלקו בחברה ויוותר על המשך ניהול החברה בעתיד. במקרה כזה, אותו בן זוג ישאף להציג את החברה כרווחית ככל האפשר ועם ערך גבוה, זאת כדי לקבל סכום כספי ניכר תמורת ויתורו על חלקו בניהול עתידי של החברה. לעומת זאת, בן הזוג הפעיל בחיי החברה, ינסה להפחית עד כמה שניתן את שווי החברה, כדי להפחית במידה ניכרת את הסכום שיידרש לשלם לבן הזוג השני בגין חלקו בעסק. מה עושים? מבצעים הערכת שווי חברה. כדי לעשות זאת יש לקחת בחשבון אספקטים רבים ומגוונים, כמו למשל הערכה של פעילות עסקית מול הערכה של נכס פיזי, הערכה של עסקאות שהתנהלו בעבר אל מול עסקאות עתידיות, וכן הערכת שוויין של ניירות ערך בחברה, כמו למשל מניות.

על מנת לבצע הערכה של שווי החברה, ממונה גורם מוסמך וחיצוני שיבצע את האומדן האובייקטיבי ביותר. ישנן כמה שיטות לבדיקת שווי חברה, כמו  למשל בדיקת רווח מייצג, הערכת שווי כוח האדם בחברה, שוויין של המניות וניירות הערך והשוואה עם שוויין בעבר מול סיכויי הגידול שלהן בעתיד ועוד.

בנוסף לאמור לעיל, בדיקת שווי החברה צריכה להתבצע במועד שאף הוא נקבע על ידי בית המשפט, ונקרא המועד הקובע. למועד הקובע חשיבות רבה, שכן ביצוע החלוקה ייעשה בפועל על פי המועד הקובע.

 

קובעים את המועד הקובע לביצוע הערכת השווי

 המועד הקובע לבדיקת שווי חברה אף הוא נתון למחלוקת. קיימות מספר דרכים לקביעת מועד זה, ביניהן המועד בו נפרדו בני הזוג \"על הנייר\" אולם עדיין לא התגרשו, המועד בו הוגש כתב תביעה לגירושין על ידי אחד מבני הזוג, או מועד הגירושין עצמם.

אם נקבע מועד הגירושין כמועד הקובע זו יכולה להיות בעיה של ממש, מאחר ועלול להיווצר מצב בו קיים פער זמנים גדול בין המועד הקובע לבין מועד פרוץ הסכסוך. בפרק זמן זה עשוי אחד הצדדים לעשות ככל שביכולתו כדי להפחית את שווי העסק, בעוד שהצד השני יעשה הכל כדי להגדיל את נפחו ולזכות לאחר מכן ברווחים גבוהים מהחלק שלו בפירוק השותפות בחברה. מצבים כגון אלו יכולים להשפיע גם על מצב העסק, לגרום למתיחות בחברה ולירידה ניכרת בתפוקת העבודה. לכן, חשוב להתנהל באופן רציונלי וללא תחושות נקם או רגשות אחרים המשפיעים על שיקול הדעת.

 

חשוב לדעת

 ברגע בו מתבצעת חלוקה של חברה משפחתית בין בני הזוג, יש לקחת בחשבון כי החלוקה אינה רק ברווחים אלא גם בחובות החברה. בחברות משפחתיות רבות נוהגים בעלי המניות בחברה למשוך משכורות הגבוהות יותר מאלו הרשומות בתלוש המשכורת שלהם. כל סכום אשר משך בעל המניות ואינו חלק מהתלוש, נרשם בספרי החברה כחוב של בעל המניות לחברה. כל עוד החברה מתנהלת באחידות ובהרמוניה, אין בכך בעיה של ממש. הבעיה נוצרת, כאמור, כאשר בני הזוג ובעלי המניות מתגרשים ומפרקים את השותפות שלהם בחברה. בעת הערכת שווי החברה, מחושבים חובות אלו כמשותפים לבני הזוג, אפילו אם רק אחד מהם משך כספים הגבוהים יותר ממשכורתו. יש לתת את הדעת על נתון זה, מאחר ובמידה והמועד הקובע נקבע למועד הגירושין בפועל, יכול אחד מבני הזוג למשוך משכורות גבוהות לעצמו, ובידיעה שאת החוב תשלם גם בת זוגו בעת חלוקת הרכוש על פי המועד הקובע.

נטיית בתי המשפט היא לפסוק כי מחצית משווי החברה תשולם על ידי מחזיק המניות הראשי לצד השני וזאת במקום לפרק בפועל את החברה. תביעות לפירוק חברה משפחתית מוגשות לבית המשפט בעתירה נפרדת מעתירת הגירושין, בשל דרישת המחוקק.

 

סגור לתגובות על גירושין בחברה משפחתית

מאת:

פרסם באתר כ - 29 מאמרים.

.

דילוג לתוכן