**מה לגבי יצירתיות וחדשנות באקדמיה בזמן מלחמה?**

26 בינואר 2024 | מאת: | מאמרים בקטגוריה לימודים

**האתגרים והניצחונות של הלימוד במהלך הסכסוך בין ישראל לחמאס**

בתקופות של קונפליקט, החיים לא עוצרים. בין הקקופוניה של המלחמה, סטודנטים בישראל במהלך ההתפרצות האחרונה בין חמאס לכוחות ישראל התמודדו עם סט ייחודי של אתגרים שבדקו את חוסנם, הסתגלותם ונחישותם לשאוף למצוינות אקדמית.

**איך מלחמה משפיעה על עיסוקים אקדמיים?**

מלחמה יכולה להפוך פעילויות יומיומיות למשימות מרתקות. עבור סטודנטים בישראל במהלך פעולות האיבה עם חמאס ב-7 באוקטובר, השתתפות בשיעורים לא הייתה רק התעוררות מוקדמת או עמידה בזמנים; זה היה על הבטחת ביטחון אישי בין סירנות רקטות ותקיפות אוויריות. אוניברסיטאות כמו אוניברסיטת תל אביב או האוניברסיטה העברית נאלצו להסתגל במהירות על ידי העברת קורסים מקוונים היכן שאפשר או דחייתם לחלוטין.

סטודנטים שלמדו רפואה או תחומי חירום מצאו את עצמם בצומת בין האקדמיה ליישום בחיים האמיתיים כשהם התנדבו לצד אנשי מקצוע המעניקים סיוע רפואי. אחרים שלמדו לימודים במדעי המדינה או לענייני המזרח התיכון חיו במחקר מקרה שרובם רק קראו עליו – צברו ניסיון ממקור ראשון ששום ספר לימוד לא יכול היה להציע.

**האם האקדמיה יכולה לשגשג תחת אש?**

למרבה הפלא כן! מוסדות חינוך ישראלים ידועים באסטרטגיות האיתנות שלהם לניהול משברים, הכוללות כיתות מבוצרות המסוגלות להכפיל את עצמו כמקלטים המאפשרים המשך חינוך גם כאשר צפירות נשמעות בחוץ. בנוסף, פרופסורים רבים התאימו את הסילבונים מתוך הבנה שהפוקוס המנטלי מחולק בזמנים מלחיצים כאלה.

גמישות זו הדגימה כיצד הלמידה אינה נעצרת עקב נסיבות חיצוניות אלא מסתגלת בצורה אדירה – לפעמים מובילה לתובנות עמוקות שנולדות מהמצוקה עצמה.

**מה לגבי יצירתיות וחדשנות באקדמיה בזמן מלחמה?**

יצירתיות משגשגת לעתים קרובות תחת אילוצים מכיוון שהמגבלות מאלצות הוגים מחוץ לקופסה פתרונות שאולי לא היו נחשבים אחרת.

לדוגמה: סטודנטים להנדסה עשויים לעסוק יותר במושגים סביב בניית מבנים בטוחים יותר מפני הפצצות, בעוד שתלמידי מדעי המחשב יכולים לחדש באמצעי אבטחת סייבר בהינתן איומי סייבר מוגברים הנלווים לתרחישי לוחמה מודרניים.

הנושאים הנדירים הללו באקדמיה של ימי המלחמה משקפים את המרדף הבלתי פוסק של כושר ההמצאה האנושי ללא קשר לסביבה הסובבת אותו – באמת מציגים את הרוח מאחורי המשפט המפורסם "המצאה של אמא הכרחית".

**עידן עמדי: מהבמה לשדה הקרב כמילואים**

דמות בולטת אחת המגלמת את הרוח הגמישה הזו היא עידן עמדי – זמר וכותב שירים ידוע שהפך לחייל כשנכנס לתפקידו כחייל מילואים על רקע המתיחות ההולכת וגוברת.

המעבר של מדיה מבימות בידור קונצרטים סולד-אאוט לובשים מדי צבא שוב מדגיש את התפקידים הרב-גוניים של החברה, במיוחד בתקופות סוערות בהיסטוריה.

מעריציו צפו בו מחליף רובה מיקרופון והכל תוך שמירה על קשר באמצעות מדיה חברתית שיתוף חוויות שירים לבביים שהלחינו תעלות לוכדות את המהות מה אומר לעמוד להגן על הארץ ברגעים שצריך לשקף פטריוטיות עמוקה השזורה בביטוי אמנותי.

יתר על כן ממחיש מחויבות נרטיבית רבת עוצמה, שני התחומים המקצועיים האישיים המראים צדדיות של כישרונות עולמיים אינם הגדרות שלווה מוגבלות, אלא גם משגשגות אתגר קושי עדות כוח אופי אופי אומה כולה.

ככל שהשירות ממשיך לתת השראה לאנשים ברחבי העולם, הסיפור שלו משרת תזכורת מלחמות שנלחמו רק בשדות קרב בתים לבבות אזרחים שכל אחד מהם שותף למאמץ קולקטיבי גדול יותר לעבר אזור יציבות שלום שמעבר.

סגור לתגובות על **מה לגבי יצירתיות וחדשנות באקדמיה בזמן מלחמה?**

מאת:

פרסם באתר כ - 390 מאמרים.

.

דילוג לתוכן