7 מושגים סופר חשובים מעולם הגירושין
10 מושגים חשובים בענייני גירושין
הגעתם למצב בו החלטתם להתגרש? כדי לצלוח את הצעדים הראשונים שלכם בעולם המורכב וחסר הודאות של הגירושין, הסברתי על 10 מושגים חשובים שכדאי להכיר לפני שמתחילים בהליכים.
קרדיט vistacreate
10 מושגים שכדאי להכיר בענייני גירושין:
1.חלוקת רכוש
הרכוש המשותף של בני זוג כולל בין היתר את הבית, המכוניות, החסכונות המשותפים וגם נכסים שאינם מוחשיים כגון קופת גמל, קרן השתלמות, פיצויי פיטורין, ביטוח מנהלים ופנסיות שונות. בנוסף, חברה או עסק של אחד מבני הזוג נחשבים אף הם כרכוש משותף, וכך גם מוניטין שלרוב נתבע בנפרד וידוע גם כתביעת ידוע/ה בציבור/.
במידה ולא מצליחים הגבר והאישה להחליט על חלוקת רכוש שתהיה מוסכמת על שניהם, אחד מהם או שניהם, יגיש תביעה בבית משפט.
את תביעת הגירושין בנושא חלוקת הרכוש אפשר להגיש בכל אחד מבתי הדין בהם עוסקים בענייני גירושין: בית הדין הרבני ובית המשפט לענייני משפחה.
2.הסכם זמני שהות
זמני שהות הינם הסדרים לפגישה של ההורה את ילדיו הנמצאים אצל ההורה שזכה במשמורות שלאחר הליך הגירושין. הסדרים אלו הם חלק מהסכמים רבים הנקבעים בעת הליך הגירושין. בדומה לחלוקת הרכוש, גם כאן אם לא יצליחו בני הזוג להגיע להסכמה מחוץ לכותלי בית המשפט – הם יהיו צריכים להגיש תביעה בבית המשפט.
בין אם זה בבית הדין הרבני ובין אם זה בבית הדין לענייני משפחה. זמני שהות תלויים בהחלטת השופט אשר צריך לקחת בחשבון גורמים שונים המשפיעים על בחירתו מיהו ההורה אשר יקבל את המשמורות הקבועות. אחת הבעיות הנפוצות בהליך גירושין היא קביעה של המשמורות והחלטה על זמני השהות של ההורה שלא זכה במשמורות.
כאמור, במידה והגירושים עוברים בצורה "בריאה" ובני הזוג לא נמצאים במצב "מלחמה", יכולים בני הזוג המתגרשים בעצמם לקבוע בעצמם את חלוקת המשמורות ואת זמני השהות של ההורה שלא זכה במשמורות.
3. ה-גט
במדינת ישראל, הדרך היחידה לקבל גט מבן או בת הזוג היא דרך בית הדין הרבני (וזה לא משנה היכן מתנהל שאר תהליך הגירושין – בית הדין רבני או בית הדין לענייני משפחה).
גט היא מילה עתיקת יומין שמקורה במשנה ובתלמוד. הגט הינו השטר בו משתמש בעל יהודי בכדי לגרש "מעליו" את אשתו. מדינת ישראל נתנה את הסמכות המוחלטת והעליונה בענייני נישואים וגירושין של בני זוג יהודים לבית הדין הרבני, ולכן הדרך היחידה להתגרש בצורה פורמאלית היא בבית הדין הרבני.
4. סרבנות גט
בשונה מהנהוג לחשוב, סירובו של הבעל אינו נובע במרבית המקרים מתוך אהבה לאישה ורצון להישאר נשוי לה, אלא מתוך יצר נקמנות, שהרי ככל שיעמוד בסירובו, ימנע ממנה להמשיך בחייה. יתרה מזאת, גברים רבים מנצלים את רצונה של האישה בגט, ככלי לסחטנות, על מנת להשיג יתרונות שונים על פניה בהליך הגירושין. מדובר הן בפן הכלכלי, של חלוקת הרכוש לטובת הבעל וקביעת סכום מזונות ילדים נמוך יותר והן בפן הרגשי של החזקת הגט כקלף אל מול הסדר משמורת הילדים בו מעוניינת האם.
באמצעות חוק בתי דין רבניים (קיום פסקי דין של גירושין), התשנ'ה – 1995, ניתן להפעיל מספר סנקציות כנגד סרבן הגט. שכן, סנקציות אלו, מסייעות בהפעלת לחץ על אותו צד המסרב לתת או לקבל את הגט. ניתן לעשות שימוש בחוק הנ"ל, רק לאחר שניתן פסק דין של גירושין בין אם המדובר בפסק דין המציע לצדדים להתגרש ובין אם המדובר בפסק דין המחייב את הצדדים להתגרש.
5. בית הדין הרבני
בתי הדין הרבניים פועלים בכמה ערים בארץ, ובית הדין לערעורים, הנחשב לבית הדין הרבני העליון, נמצא בירושלים. בראש בית הדין הרבני העליון עומדים שני הרבנים הראשיים וחברים בו שמונה דיינים נוספים. הדיינים, כמו השופטים, מתמנים על-ידי נשיא המדינה בעקבות המלצה של ועדת מינויים, ושכרם – נקבע על-ידי ועדת הכספים של הכנסת.
רבים לא יודעים אך בית דין רבני הוא תחנת חובה בשביל כל זוג יהודי המעוניין להתחתן. כאשר בני זוג יהודים מעוניינים להנשא "כדת משה וישראל" הם מחוייבים עפ"י חוק במדינת ישראל לבצע את טקס הנישואים תחת הנחייתו של רב המוסמך לדבר ועל פי כל חוקי ההלכה המקובלים בבית הדין הרבני. במגזר הערבי לדוגמא רשאיים בני הזוג לבחור בהליך פורמאלי בהתאם לדתם וכך גם כל זוג במדינה שלא משתייך לדת היהודית.
6.בית המשפט לענייני משפחה
בתי הדין האזרחיים של מדינת ישראל הם בעלי אותן הסמכויות כמו בית דין רבני אך לא בענייני נישואים וגירושין ישירות. כלומר – במידה ויש צורך לבצע הליך גירושין רשמי, לא ניתן לבצע זאת בבית משפט אחר פרט לבית דין רבני. את כל שאר הנושאים שמסביב לגירושין ניתן לפתור בהחלט במערכת המשפט החילונית או הדתית, לבחירת מי מבני הזוג שהזדרש להגיש את התביעה לבית הדין בו הוא או היא בחרו, יש הקוראים לזמן בו צריכות להיות מוגשות תביעות הגירושין "מרוץ הסמכויות" שכן בית המשפט בו מתחיל ההליך, בין אם זה הוא בית הדין הרבני ובין אם זה בית משפט לענייני משפחה, שם גם לרוב ימשיך ההליך עד תומו ומיצויו.
סמכויתיו של בית הדין לענייני משפחה הן בין היתר לטפל בכל עניין משפטי הנוגע למשפחה: כלומר כל נושאי העיזבונות, ירושות, אפוטרופוסות, סכסוכים משפחתיים. בנוסף בית המשפט לענייני משפחה הינו הסמכות לעניינים של אלימות בתוך המשפחה ובין בני זוג, נושאי אימוץ הילדים ואפילו הסכמים לנשיאת עובר.
7.חלוקת המשמורות
החלטה על משמורות הילדים היא נושא מרכזי בו מתעסקים בעת הליך גירושין. הנושא עוסק ביחסים המשפטיים והמעשיים שבין הורה לילדיו, כגון הזכות של ההורה לקבל החלטות עבור ילדו והחובה של ההורה לדאוג לצורכי ילדיו.
איזה סוגי משמורות קיימים?
א.משמורת מפוצלת – כשילדי משפחה אחת מפוצלים בין שני ההורים וכל אחד מההורים מגדל חלק מהילדים.
ב.משמורת משותפת – המשמורות על הילדים מתחלקות באופן שווה בין שני ההורים.
ג.משמורת יחידנית – הילדים חיים בביתו של אחד ההורים בלבד, והורה זה משמש כמגדל והמטפל העיקרי בילדים. ההורה השני לרוב זוכה להסדרי שהות שבו מוגדר ימי ושעות הביקורים של הילדים אצל ההורה השני.
8.בקשה ליישוב סכסוך
אם עד לפני מספר שנים, היה מחליטים בני הזוג שהם מעוניינים להתגרש, הם היו מתחילים בהליך הגירושין דרך תביעת גירושין בבתי הדין השונים. כיום, המצב הוא השונה: לפני הגשתה תביעה של בני הזוג, צריך להגיש לבית המשפט לענייני משפחה: בקשה לישוב סכסוך.
מטרת החוק לעודד זוגות המבקשים להתגרש, לבדוק אפיקים אחרים ליישוב הסכסוך ביניהם, לפני הפנייה להליך המשפטי.
ביום הגשת הבקשה ליישוב סכסוך נקבע לבני הזוג תאריך קרוב לפגישה עם עובדת סוציאלית ביחידת הסיוע. פגישה זו מכונה פגישת מהו"ת (מידע היכרות ותיאום).
שני בני הזוג חייבים להתייצב לפגישות!
9.גירושין בהסכמה
גירושין בהסכמה הם כל הליך גירושין בו הזוג מתגרש באופן הדדי ומכבד ותחת הסכמה משותפת לנהוג בשלום ולהגיע להסכמות, מבלי להגרר למריבות ו"מלחמות" בבתי המשפט.
הסכם גירושין בהסכמה נועד לקבוע את אופן הליך פירוק התא המשפחתי, וכן לעצב אותו במסגרת מסודרת וקבועה בעתיד, לתקופה שלאחר גירושין.
הליך של גירושין בהסכמה מתאים לכל זוג שהחליט להפריד כוחות, ומעוניין להגיע להסכם הוגן לשני הצדדים. הליך כזה דורש מבני הזוג להיות כנים אחד עם השניה בכל שלבי ההליך, ולמצוא פתרון שיהיה נכון בעיקר עבור הילדים אבל גם עבור הצד השני.
גירושין בהסכמה היא הדרך הטובה ביותר מבחינה כלכלית לסיום הנישואין.
10.מזונות אישה
מזונות אישה הם סכום כספי שמחויב בעלה לשעבר לשלם לה במטרה לאפשר לה להמשיך לקיים רמת חיים זהה לזאת שניהלה במהלך חייה המשותפים עם בעלה. כל עוד בני הזוג טרם התגרשו, ואף אם מצויים השניים בעיצומו של תהליך הגירושין, מחויב הבעל לשלם לה את דמי המזונות עד מועד קבלת הגט. הבעל מחויב לשלם מזונות אישה עד לסיומם של הליכי הגירושין. עם מתן פסק דין המחייב את האישה לגט, פטור הבעל מתשלום דמי מזונות אישה לפי חוק.
זכותה של האישה לקבלת דמי מזונות אישה איננה רטרואקטיבית. על הבעל לשלם דמי מזונות אישה רק מהרגע בו הגישה האישה את התביעה לתשלומם, אלא אם הוא הסכים אחרת במסגרת הסכם גירושין או הסכם אחר.
שלום, שמי אמיר בר-לב, עורך דין גירושין בחיפה
כבר מעל ל-27 שנים שאני מתעסק בדיני משפחה במחוז צפון. אשמח לעזור
לכם בכל מה שקשור לענייני גירושין.
עוד מאמרים שיכולים לעניין אותך..
מאת: [email protected]
[email protected] פרסם באתר כ - 53 מאמרים.