בדיקת תפילין מתי, למה ואיך?

20 בדצמבר 2016 | מאת: | מאמרים בקטגוריה יהדות

תפילין הינו אחד מתשמישי הקדושה הקדוש ביותר ביהדות. עליו רשומות ארבע פרשיות מהתורה, והוא משמש למצוות הנחת תפילין. את מצוות הנחת תפילין פוגש היהודי בעת הגיעו לגיל מצוות, כלומר לגיל 13, ויש לקיימה ביום ולא בלילה, ביימי חול בלבד, בתפילת שחרית, ובתפילת מנחה ביום צום. על התפילין אנחנו מקפידים לשמור ביתר שאת, אך יחד עם זאת, ישנם מקרים אשר מחייבים אותנו לבצע בדיקה מיוחדת, המכונית "בדיקת תפילין".

בדיקת תפילין

ראשית נציין ונאמר שמעיקר הדין, אין צורך לבצע בדיקת תפילין, וגם כאשר יש חשש קטן לפגם בתפילין, אנחנו לא מבצעים בדיקה מיד,  שכן ביצוע הבדיקה כולל את הוצאת הפרשיות מהבתים, מה שעלול לפגוע בהם. לכן, אם אין שום בעיה עם התפילין, והם נראים לנו שמורים, עדיף להימנע מבדיקה.

יחד עם זאת, יש מספר סימנים אשר מחייבים אותנו לבצע בדיקת תפילין:

  • סימנים של קילוף משמעותי
  • סימנים של התנפחות בצבע
  • כל תקלה אחרת שניראה לעין.

סימנים אלה, של קילוף משמעותי, או סימנים של התנפחות בצבע, יכולים להעיד על רטיבות או על תפילין שעמדו בתנאי חום או שמש קיצוניים, מה שמשפיע גם על הפרשיות.

מקרים אחרים בהם נבצע בדירת תפילין הם במידה ו:

  • אדם ירש תפילין מאבא, סבא, דוד, מאדם אחר
  • אדם שהתפילין שלו לא היו בשימוש יומיומי.

מקרים אלה יכולים להגיע אלינו אחר שהתאבקו ואף התעפשו בארון, שבדרכים שונות יכולות אף לגרום לפסילה של התפילין וחמור מכך, להניח תפילין שהינן פסולות. לכן, אם זה המקרה אצלכם, חשוב לקחת את התפילין לבדיקה.

פגם חיצוני בתפילין

לעיתים, יש פגם חיצוני בתפילין כמו בצבע השחור של הרצועה, קרע ברוחב שלה, אז נצטרך לצבוע אותה או להחליף אותה. על פי ההלכה, הרוחב של רצועת תפילין, חייב להיות כרוחב של שעורה, כאשר מה שמוסכם על כל הפוסקים הוא שאין לפחות מס"מ אחד. בכל חנויות תשמישי הקדושה והתפילין היום, ניתן למצוא רצועות תפילין שמגיעות ברוחב של 12-15 ס"מ.  במידה והפינות של בית התפילין מעוגלות, הוא יהיה פסול מאחר והבתים צריכים להיות רבועים בדיוק רבץ במידה ויש פגימה של מעל 1% בית התפילין נפסל. אם נראה לכם שפינות הבתים של התפילין שחוקות מידי, יש לבדוק את הדבר.

ביצוע בדיקת תפילין

את בדיקת התפילין מבצע סופר סת"ם מומחה. סופר סת"ם הינו אדם אשר עוסק בכתיבה, הגהה ותיקונים של תשמישי קדושה, ספרי תורה, תפילין ומזוזות. מדובר על אדם שצריך להיות קודם כל אדם ירא שמים, שעוסק בקודש מתוך אהבה וקדושה.  על מנת להיות סופר סת"ם, לא מספיק ללמוד ולהיות בקי בכל ההלכות, יש לדעת גם ליישם אותם בצורה מיטבית. סופר סת"ם שאינו מומחה, שאינו מספיק מכיר, בקי בכל ההלכות, או יודע את ההלכות רק שאינו מבצע אותם בדייקנות רבה, הדרושה לתפילין, עלול במכוון וגם שאינו מכוון, לגרום בקלות לפסילה של התפילין, ובכך לגרום לאדם ירא שמים להניח תפילין פסולות חלילה, כלומר ברכה לבטלה גדולה מאוד.

זה הזמן לבדיקת תפילין

אם כן, במידה ונתקלתם באחד מהסימנים המחשידים שציינו, או במידה וחווייתם את אחד המקרים, או במידה ולא ביצעתם בדיקת תפילין במשך שנים רבות, הגיע הזמן.

סגור לתגובות על בדיקת תפילין מתי, למה ואיך?

מאת:

פרסם באתר כ - 84 מאמרים.

.

דילוג לתוכן