שפכים שעברו טיהור
המטרה של טיהור שפכים לפי התקנות של המשרד לאיכות הסביבה היא לאפשר שימוש חוזר. באמצעות שימוש חוזר בשפכים ניתן לחסוך במים, לשמור על רמת זיהום נמוכה ואף לבצע השקיה של שטחים מסוימים. עם זאת, עדיין חשוב להקפיד על תהליך נכון של טיהור שפכים ולבצע אותו על פי החוק
טיהור שפכים הוא תהליך שמטרתו להוציא מהשפכים חומרים מזהמים. מלבד הוצאת חומרים מזהמים באמצעות סינון גס, הטיהור מאפשר גם הוצאה של כימיקלים וחיידקים. המאפיין המשותף לכל החומרים המזהמים, הכימיקלים והחיידקים שאותם מוציאים מהשפכים במסגרת תהליך הטיהור הוא הפגיעה הפוטנציאלית בבני אדם. אבל חוץ מזה שהחומרים מסוכנים לבני אדם, ש לזכור שהם גם עלולים להיות מסוכנים לסביבה.
החדשות הטובות הן שכיום ניתן לבצע טיהור לסוגים שונים של שפכים. השפכים שאותם מטהרים מגיעים בין היתר ממי ביוב בשימוש פרטי, מסחרי, תעשייתי, חקלאי, מוסדי, ציבורי ועוד. בכל אחד מהמקרים האלה, ניתן גם לבצע טיהור שפכים בשיטות שונות: החל מטיהור באמצעות תהליכים פיזיקליים ועד טיהור בעזרת תהליכים כימיים או ביולוגיים.
איך מבצעים טיהור שפכים?
הדרך היחידה להבטיח שימוש תקין בשפכים שעברו טיהור הוא לבצע אותו נכון ובשיטה המתאימה. כאן יש כמה שיטות לבחור מתוכן ולכל אחת מאפיינים אחרים:
- סינון מכאני שמתאים בעיקר לטיהור והוצאת חומרים מזהמים גסים
- טיפול ביולוגי אירובי שנמשך זמן רב אך אפקטיבי מאוד גם בכמויות שפכים גדולות
- טיפול ביולוגי אנאירובי שמטרתו לטפל בשפכים ואף להפוך אותם למי קולחין שמיועדים לשימוש חוזר
השיטה הספציפית שבה בוחרים לבצע טיהור שפכים תלויה במטרות שאותן מנסים להשיג. אם המטרה היא להשתמש במי השפכים לשימוש חוזר, צריך לוודא שבוחרים שיטה רלוונטית שמוציאה מהם את החומרים המזהמים. במקרים אחרים של טיהור בסיסי בלבד, יכול להיות שסינון מכאני יספיק לטובת השגת המטרה.
המטרות של טיהור שפכים – כל מה שכדאי לדעת
השלב הראשון בתהליך טיהור שפכים הוא להגדיר את המטרה. בשביל לדעת מה לעשות עם שפכים שעברו טיהור, צריך להחליט מדוע מבצעים את הפעולה. ברוב המקרים, טיהור שפכים ממקומות שבהם יש כמויות שפכים גדולות מותנה בדרישות של המשרד להגנת הסביבה. אלו הדרישות שקובעות איך לטהר את השפכים, מה לעשות איתם בתום התהליך ולאן להעביר אותם.
סיבות אחרות לבצע טיהור שפכים קשורות לשימוש חוזר בחקלאות או באמצעות הזרמה לנחלים בלי שיגרמו לזיהום. בכל אחד מהמקרים האלה, את התוצאות של הטיהור מרגישים בציבור הרחב. אז גם אם לא מכירים אישית את האופן שבו מבצעים טיהור שפכים או את ההבדלים בין השיטות הרלוונטיות, עדיין צריך להביא בחשבון את החשיבות של התהליך.
למי פונים כדי לבצע טיהור שפכים?
טיהור שפכים צריך להתבצע על ידי חברה מקצועית שמתמחה בנושא ומכירה אותו. אם רוצים לתאם טיהור בשיטה מתאימה ולעמוד בהנחיות של המשרד להגנת הסביבה כדי לא לקבל קנסות, יש צורך לבחור נכון את החברה המבצעת: לבדוק כמה שנות ניסיון יש לה, לברר באיזה שיטות היא משתמשת ולקבל עליה המלצות.
כיום לדוגמא ניתן לפנות אל חברה מקצועית שמתמחה בשיטות שונות של טיהור שפכים לפי קהל היעד. חברה כזו תציע פעולות בסיסיות יחסית של טיהור שפכים בבתי עסק ובתים פרטיים, אבל פעולות משמעותיות ומאסיביות יותר בשטחי חקלאות, במעבדות, במוסדות ציבור וכן הלאה. בנוסף, החברה תתאים את הצעת המחיר לשיטת הטיהור ולדרישות של הלקוחות. גם כאן, המטרה היא לבצע את הטיהור מהר ובאופן אפקטיבי.