ביקורת: טריאז' – הצגה נוקבת ואקטואלית על החלטות גורליות ברפואה – תיאטרון בית ליסין
ביקורת: טריאז' – הצגה נוקבת ואקטואלית על החלטות גורליות ברפואה – תיאטרון בית ליסין
מאת חיים נוי
מגיפת הקורונה הציבה לראשונה בארץ סוגיות אתיות ברפואה כמו מי יהיה זכאי למכונות הנשמה , בעת שצץ מחסור במכשירים אלה ועל רקע זה מועלית עתה בתיאטרון בית ליסין הצגה נוקבת ומרתקת על החלטות גורליות ברפואה. טריאז' הוא מונח ברפואה ופשרו הוא מיון ראשוני והוא תהליך קביעת סדר העדיפויות של הטיפול בחולים או פצועים בהתבסס על חומרת מצבם.
המחזאית מאיה ערד יסעור חיברה את המחזה המרגש והאקטואלי והבמאי אילן רונן להטט עם להקת השחקנים המוכשרת והתוצאה היא הצגה מרשימה המאפשרת להבין את הסוגיות הגורליות שלפעמים ניצבות בפני הצוות הרפואי .
ההצגה עולה כאילו לפני קהל סטאג'רים שהוא בעצם קהל הצופים. הדמויות בהצגה משחקות כאילו לפני הסטאג'רים הבוחנים את ההתרחשויות שכולן נמצאות בדלפק המחלקה לצד מערכות המחשוב והמשרד של המחלקה לטיפול נמרץ.
העלילה עוסקת בגל חום קיצוני שגורם לסדרת דליקות ענק בצפון ונפגעים רבים מציפים את בתי החולים. נוצר מצב חירום ומחלקת טיפול נמרץ בבית חולים במרכז בניהולה של פרופ' רוזנשטיין משאילה בדחיפות מכונות הנשמה לחולים שבמצוקה נשימתית בצפון. מובטח למנהלת כי ציוד חדש יגיע תוך זמן קצר למחלקתה.
לרוע המזל, מתרחשים באזור המרכז אירועים שבהם מובהלים נפגעים לאשפוז וכולם זקוקים למכונות הנשמה- עד שהאחרון במכונות ההנשמה מחובר לחולה ונוצר מחסור במכונה נוספת.
הצוות הרפואי דן עתה באפשרות ניתוק ממכונת ההנשמה מאשה שבעצם היא חסרת תקווה וגם בהחלטה לאיזה פצוע- אב ובן – להעניק את טיפול החירום בהתחשב במצבם הרפואי.
העלילה יודעת תפניות והיא עוסקת גם בחיים הפרטיים של הצוות , בחרדות שלהן ובתוצאות ההחלטות שהן בגדר החלטות של מי לחיים ומי למוות.
יונה אליאן-קשת מגלמת נפלא את מנהלת המחלקה פרופ' רוזנשטיין. יונה היא חיית במה והיא מצליחה לגרום להזדהות מוחלטת בינה לבין התפקיד שהיא מגלמת. משחקה הוא נעים וקליל, היא שולטת בצוות וגם בקהל ביד רמה והתוצאה היא בית ספר למשחק.
קובי פרג' מגלם יפה מאוד את ד"ר אזולאי. הוא משכנע במשחקו ואפילו החרדות שלו שמא מדובר בכלל באירוע בימתי אמיתי , משוחקים על ידו בטוב טעם.
אפרת בוימולד מצוינת בגילום ד"ר קיסר, אם יחידנית העסוקה בניהול משק ביתה, שכנוע בייביסיטר לא לנטוש בשעה שהיא שקועה בעבודה קשה בבית החולים. אפרת מצליחה במשחק משובח ומשכנע.
יניב לוי מעולה כפרופסור חריג לסטטיסטיקה המגלם את בנה של חולה שדנים בצורך לנתקה ממכונת ההנשמה לטובת חולה נזקק. הטקסט הנפלא המושם בפיו הוא מוצלח במיוחד והתוצאה היא הברקות משחק נהדרות.
דפנה רכטר המצוינת חוזרת לבמה אחרי היעדרות ארוכת שנים והתוצאה היא משחק משובח כיאה לאחת השחקניות הטובות מאוד שידע עולם התיאטרון. דפנה פורצת לבמה בסערה ומדלגת על הדלפק כשהיא מגלמת את מיקה לביא בתו ואחות של שני נפגעים הנאבקים על מכונות ההנשמה. משחקה רווי יכולות משחק מעולות ואין ספק כי יש לה יכולת אמירה בימתית נפלאה.
יש לציין לשבח גם את רפי תבור, תום חגי ושלומי טפיארו המופיעים על מסך הוידיאו ומגלמים את הנפגעים בבית החולים.
ניב מנור עיצב תפאורה נהדרת של מרכז טיפול נמרץ על אורותיו והמכשור המשרדי שלו. אביה בש עצבה תלבושות יפות וראויות. נדב ברנע אחראי למוזיקה ולתאורה המוצלחים. שרון גל עצבה את התנועה. הוידיאו ארט עוצב בידי אלדד בוגנים.
טריאז' היא הצגה סולידית , יפה ואפילו כואבת. הבימוי המוצלח והשחקנים המוכשרים מהווים עטיפה לנושא נוקב , דווקא בימים אלה, והתוצאה היא ראויה ומרתקת.
הכותב הוא חיים נוי, עיתונאי, עורך ראשי סוכנות החדשות הבינ"ל IPA, עורך ראשי לשעבר סוכנות הידיעות עתי"ם, חבר אגודת העיתונאים, חבר תא מבקרי התיאטרון באגודת העיתונאים.
צילום – כפיר בולוטין