ההיסטוריה של רכבת ישראל

5 בפברואר 2023 | מאת: | מאמרים בקטגוריה רשתות חברתיות

ההיסטוריה של רכבת ישראל

יש אנשים שחושבים שרק בשני העשורים האחרונים רכבת ישראל החלה לפעול ובהחלט יש סיבה טובה לחשוב ככה. אמנם הרכבת קיימות כבר כמה עשרות שנים ואף למעלה מזה אך בשני העשורים האחרונים מתרחשת מהפכה של ממש, שינוי מהותי בתפקוד של הרכבת – הקמת אינספור תחנות חדשות בכל רחבי הארץ, מחשוב ודיגיטציה של תהליכי הפקת הכרטיסים והחיבור עם מערכת התחבורה הציבורית עם רשת האוטובוסים הענפה וכמובן פיתוח אתר האינטרנט והאפליקציה אשר בעזרתם אפשר לתכנן את הנסיעה ולדעת בדיוק איך לנסוע מכל מקום לכל מקום ומתי צריך לצאת על מנת להגיע בזמן.

ההיסטוריה של הרכבת מגיעה עד שנות תחילת חייה של מדינת ישראל וחלק בלתי מבוטל מפסי הרכבת שיש בהם שימוש כיום היו בשימוש גם בעבר. יחד עם זאת היו גם קווי רכבת עוד לפני קום המדינה שחיברו בין מצרים, ירדן, ישראל, לבנות וסוריה והנסיעה ברכבת זו הייתה נפוצה ופופולרית. כאשר נחתנו הגבולות בין המדינות ברחבי המזרח התיכון הופסקה תנועת הרכבות האלה והמסילות ננטשו. חלק מהם עוד קיימים ומהווים פיסת היסטוריה לימים שאין לדעת אם יחזרו על עצמם, ימים של שלום בין ישראל ובין המדינות השכנות שלה.

 

למה צריך לדעת את ההיסטוריה של הרכבת?

יש אנשים שאומרים שהיסטוריה של רכבת זו או אחרת לא רלוונטית לזמן ההווה. למה בכל זאת חשוב וכדאי לדעת אותה? כי במדינה כמו ישראל ההיסטוריה של המדינה כולה תמיד שזורה בסיפורים אחרים שלא בהכרח קשורים אך ורק לנושא של הרכבת ויש אנשים שאוהבים להרגיש את החיבור לארץ, לזמן העבר ולהיסטוריה בכל מקום שהם מגיעים אליו. בישראל מעניין מאד להתוודע לנושא של תוואי הרכבת, שכן רוב המסילות לא היו שייכות לרכבת המזרח תיכונית שנסעה כאן לפני קום המדינה ולכן רוב רובם של התחנות החדשות הוקמו או מוקמות בשנים האחרונות באזורי פנים הארץ וקרוב לחוף.

דבר נוסף שאי אפשר להתעלם ממנו הוא הנושא של רכבות כתחום עניין. יש אינספור אנשים שנושא זה מושך אותם ומעניין אותם ולכן ההיסטוריה של רכבת ישראל לא חפה מהעניין שהם יביעו. כאשר מדברים על הרכבת יש הרבה מאד נושאים ותכנים שקשורים ומשיקים – תוואי ומסלולים כחלק מנושא של גאוגרפי ושטח, בחירה של מיקום התחנות, השוואה בין מרחקים בין תחנות לבין זמני נסיעה בין יעדים שונים, סוגים של רכבות ועוד. יש גם נושא גדול ושלם של סוגי קרונות או קטרים שיש לא מעט אנשים שמתעניינים בו וגם את זה הם יבדקו ויחקרו.

נושא הרכבת כנושא טריוויה מרתק

אנשים רבים מתעניינים מאד ברכבת שנוסעת בישראל דווקא בגלל השוני הרב שיש בינה לבין הרכבות שהם מכירים מחוץ לארץ – מרחבי אירופה, אסיה או ארצות הברית. אין הרבה מקום להשוואה ולכן ההיסטוריה היא מה שנשאר ייחודי לישראל בהתחשב במיקום שלה במרכז המזרח התיכון. אי אפשר להתעלם מפוליטיקה ונושאים מדיניים ולכן לפסי הרכבת שכבר לא נמצאים בשימוש יש חלק בלתי מבוטל בסיפורים היסטוריים ששזורים עם הסיפורים של הקמת המדינה. יש לא מעט נושאים שקשורים למלחמות והקמת ישובים יהודיים בסביבות עמק בית שאן ועמק הירדן שבהם חייבים להזכיר גם את הנושא של תוואי הרכבת החיג\'זית ושום שיעור היסטוריה לא יהיה שלם ללא הקשרים אלה.

מה צופן העתיד לרכבת ישראל? אין ספק שהרבה מאד. אם כבר כעת אפשר לשים לב לדיגיטציה המרשימה של התפתחות הרכבת – הרי שעם הזמן סביר להניח שהשינוי הזה ילך ויגדל ויהיה מרשים אפילו יותר. סביר להניח שתהיינה עוד תחנות חדשות שיוקמו עם הזמן על מנת להמשיך ולחבר עוד ועוד ישובים ואזורים עם התחנות שכבר קיימות במרכזי העסקים והמסחר וכמובן שגם יכול להיות שיהיו שינויים במערכות הכלליות של תחבורה ציבורית בכל המדינה. כך יהיה קל יותר להתנהל ולהתנייד ואפשר יהיה להגיע מכל מקום במדינה לכל מקום שצריכים להגיע אליו.

 

עוד מידע תמצאו

באתר מרכז הידע

סגור לתגובות על ההיסטוריה של רכבת ישראל

מאת:

פרסם באתר כ - 53 מאמרים.

.

דילוג לתוכן