יועץ בטיחות בעבודה למניעת מחלות מקצוע
האינטרס של כל מעסיק צריך להיות מניעת מחלות מקצוע, על מנת לצמצם את הסיכוי לתביעות מצד העובדים וכמובן כדי לשמור על איכות החיים שלהם ולמנוע תחלואה. הבעיה היא שהמעסיקים עצמם לא יודעים איך לעשות את זה — אך כאן נכנס לתמונה יועץ בטיחות בעבודה
מעורבות של יועץ בטיחות מוסמך חשובה מאוד עבור הארגון המודרני. קודם כל, החוק מחייב כל ארגון עם מספר עובדים מסוים לגייס לרשותו יועץ בטיחות. מעורבות של יועץ בטיחות מגדילה את היכולת של הארגון להתמודד עם סוגים שונים של בעיות ולצמצם את הסיכון לעובדים. יתרה על כך, החוק מחייב ארגונים גדולים להסמיך ולהעסיק יועץ בטיחות על מנת שיהיה מי שיעביר לעובדים הדרכות וסמינרים.
שנית, גם למעסיק עצמו צריך להיות ברור עד כמה חשוב לגייס יועץ בטיחות בעבודה. כאשר למעסיק יש יועץ שאליו הוא יכול לפנות עם כל שאלה או בעיה שקשורה לבטיחות בעבודה, זה אומר שהוא יכול להמשיך לעשות את העבודה שלו. חוץ מזה, יש תחומים שבהם מעורבות של יועץ בטיחות בעבודה היא הדרך היחידה למנוע נזקים בלתי הפיכים לעובדים ולארגון.
מהם הצעדים שיועץ בטיחות מבצע למניעת מחלות?
יועץ בטיחות בעבודה מצמצם את הסיכוי לכך שיהיו תנאי עבודה לא הולמים או מסוכנים עבור העובדים. כפועל יוצא מזה, יועץ הבטיחות גם מצמצם את הסיכון לכך שהעובדים יתבעו את המעסיק וידרשו ממנו לשלם בגין הנזק שנגרם להם. כמו כן, מעורבות של יועץ בטיחות בעבודה היא דרך מעולה שבה המעסיק עצמו יכול לפעול על מנת לשמור על איכות החיים של העובדים וכדי למנוע תחלואה.
הקשר בין יועץ בטיחות בעבודה לבין מחלות מקצוע מבוסס נובע מתוך תהליך ההסמכה שלו. בזכות הסמכה מקיפה ויסודית של יועצי בטיחות, הוא מחזיק בידע שיכול להיות רלוונטי עבור הארגון, העובדים והמעסיק עצמו:
א. הקצאת אמצעי בטיחות — הדרך למנוע מחלות מקצוע בארגון היא להתייעץ עם יועץ בטיחות לגבי אמצעי בטיחות רלוונטיים. כאשר יש יועץ בטיחות מוסמך שמעורב בתהליך קבלת ההחלטות, הסיכוי לבחירת אמצעי בטיחות נכונים עולה בעשרות אחוזים.
ב. הדרכות ומידע — יועץ בטיחות אחראי גם על התנהלות ישירה מול המעסיק וגם על העברת המידע לעובדים. כאשר יועץ בטיחות מעביר הדרכות ומספק מידע, הוא הופך את סביבת העבודה לבטוחה יותר.
ג. זיהוי נקודות תורפה בטיחותיות — המעסיק מכיר טוב יותר מכל אחד אחר את הארגון, אבל זה לא אומר שהוא יכול לפקח מקרוב אחר נקודות תורפה בטיחותיות. בדיוק כאן נכנס לתמונה יועץ בטיחות מוסמך, שמגיע לביקור תקופתי ועוקב אחר האזורים השונים של סביבת העבודה. לאחר מכן, הוא מזהה סיכונים ומונע אותם.
מהן מחלות מקצוע וכיצד מונעים אותן?
המוסד לביטוח לאומי מגדיר מחלת מקצוע בתור מחלה שנגרמה לעובד בזמן שהוא עבד, בגלל תנאי העבודה או חומרים שאליהם הוא נחשף בסביבת העבודה. הגדרה זו מאפשרת לוועדות רפואיות של המוסד לביטוח לאומי לגבש רשימה של מחלות מקצוע ואף לעדכן אותה אחת לתקופה מסוימת. אם מבוטח בביטוח הלאומי אכן חווה פגיעה בגין מחלת מקצוע, הוא יכול להגיש תביעה ולדרוש דמי גמלה וקצבאות.
במישור האזרחי, עובדים יכולים אף להגיש תביעה נגד המעסיק שלהם. הגשת תביעה כזו אפשרית אם הפגיעה בעבודה נגרמה עקב רשלנות של המעסיק, בגלל חוסר יכולת שלו לדאוג לתנאי העסקה הולמים וכן הלאה. עם זאת, המעסיקים יכולים להגן על עצמם ועל העובדים — באמצעות התייעצות עם איש מקצוע.