מחקר חדש חושף זהויות משתנות של צי הדייג הגלובלי כדי לסייע בחיזוק ניהול הדיג
מחקר חדש חושף זהויות משתנות של צי הדייג הגלובלי כדי לסייע בחיזוק ניהול הדיג
מחקר מדעי ממזג מקורות נתונים מרובים כדי לקדם הבנה גלובלית לגבי הזהות וההתנהגות של כלי השיט
וושינגטון, 18 בינואר 2023, (GLOBE NEWSWIRE) :
מחקר חדש שפורסם ב-Science Advances משלב עשור של נתוני מעקב לווייני אחר ספינות, עם נתוני זיהוי שמגיעים מיותר מ-40 גופי רישום ציבורי, כדי לקבוע היכן ומתי ספינות שאחראיות לרוב הדיג התעשייתי בעולם משנות את מדינת הרישום שלהן, נוהג המכונה \"בחירת דגל חדש\", וזיהוי נקודות חמות עם פוטנציאל לדיג לא מורשה ופעילות של כלי שיט בבעלות זרה.
באמצעות עיבוד ביג דאטה והידור של מערכי נתונים גלובליים, חוקרים מ-Global Fishing Watch, המעבדה הגיאו-מרחבית הימית מאוניברסיטת דיוק, יחד עם מרכז החוסן בשטוקהולם, הצליחו לעקוב ולנתח 35,000 ספינות דיג מסחריות וספינות תמיכה כדי לחשוף את זהותם המשתנה ולאפשר שחזור ההיסטוריה של כלי שיט כדי להדגים דפוסי בחירת דגל.
המחקר, מעקב אחר זהויות חמקמקות ומשתנות של צי הדיג העולמי, מצא שקרוב ל-20% מהדיג בים הפתוח מתבצע על ידי ספינות שאינן מוסדרות מבחינה בינלאומית או שאינן מורשות כלל באופן ציבורי, כאשר ריכוזים גדולים של ספינות אלו מוצאים בדרום-מערב האוקיינוס האטלנטי ובמערב האוקיינוס ההודי.
הנתונים המשמשים במחקר נועדו להשלים את היוזמה שיא עולמי של ספינות דיג, ספינות הובלה בקירור וכלי אספקה של ארגון המזון והחקלאות של האו\"ם שנועדה לספק שקיפות עם מאגר מידע רשמי על כלי שיט המשמשים לדיג ולפעילויות הקשורות לדיג. יחד עם תוכנית מספרי הזיהוי של הספינה של הארגון הימי הבינלאומי, משאבים אלה יכולים לספק לרשויות הדיג את המידע הדרוש כדי לפקח כראוי על פעילות כלי השיט, ליישם אחריות של מדינת הדגל, ולדווח על ניהול דיג אחראי.
\"עד עכשיו, היה לנו מידע מוגבל המקשר זה לזה את הזהות והפעילות של כלי שיט מוגדרים\", אמר ג\'אייון פארק, מדען נתונים בכיר ב-Global Fishing Watch והמחבר הראשי של המחקר. \"כאשר זהות כלי השיט משתנה, זה מקשה עוד יותר על המעקב אחריהם, ומאפשר לשחקנים גרועים את ההזדמנות לנצל את פערי המידע ולהימנע מפיקוח. אנחנו צריכים לסגור את הפרצה הזו\".
מתוך 116 המדינות המעורבות בהענקת דגל חדש, המחקר מצא שחמישית מהן היו אחראיות לכ-80% מהתרגולת הזו במהלך העשור האחרון, כאשר רוב פעילויות הענקת דגל חדש מתרחשות באסיה, אמריקה הדרומית, אפריקה ואיי האוקיינוס השקט. המחקר מצא שהפעילות הזו מתרחשת רק בכמה נמלים – בלאס פלמאס בגראן קנריה, בוסאן, ג\'ושאן וקאושיונג נרשמה הפעילות הגבוהה ביותר. ספינות מסומנות לרוב למדינות שאינן קשורות לנמלים בהם מבצעים את שינוי הרישומים שלהן. משמעות הדבר היא שכלי שיט יכול לשנות את דגלו מזה של מדינה אחת לאחרת מבלי להיכנס לנמל באף אחת מהמדינות הללו.
אמנם יש סיבות לגיטימיות לכלי שיט לשנות את זהותו, או \"לדלג בין דגלים\", אבל השימוש המוגבר בשיטה זו פוגעני, ומדובר באחת הדרכים שבהן מפעילים מנסים להימנע מפיקוח. המחקר מצא כי הסבירות בציים עם דילוג חוזר בתדירות יש סבירות גבוהה פי חמש שהם יהיו מורכבים מכלי שיט בבעלות זרה אשר לרוב רשומים תחת \"דגלים נוחים\" המוגדרים על ידי הפדרציה הבינלאומית של עובדי התחבורה כדגלים של מדינות המציעות לבעלי אוניות זרים את היכולת להירשם, או להניף את הדגל, של המדינה שלהם.
בעוד שבחירת דגל חדש ובעלות זרה הם חוקיים, כאשר הם אינם מוסדרים ומפוקחים כראוי, הם יכולים להצביע על סיכון של דיג לא חוקי, לא מדווח ולא מוסדר (IUU). דיג IUU מהווה עד 20% מתפיסת פירות הים העולמית עם הפסדים שנתיים בשווי של עד 23.5 מיליארד דולר.
\"ידיעת הזהויות של כלי שיט הדייגים בלב ים היא קריטית לחשיפת הקשר בין התנהגות הדיג הפוטנציאלית של IUU לבין כלי שיט שמשנים שוב ושוב את שמם, מסמנים מדינה או בעלים רשומים\", אמרה מחברת שותפה גבריאלה קרמיין, דוקטורנטית בבית הספר לסביבה ע\"ש ניקולס באוניברסיטת דיוק. \"ניתוח זה יכול לשמש כדי לסייע בניטור יעיל יותר של הדיג ולמתן דין וחשבון בשימוש ובהגנה על המגוון הביולוגי הימי\".
המחקר זיהה גם ריכוזים של פעילות דיג על ידי כלי שיט בבעלות זרה, המתמקדים בחלקים מהים הגבוהים ובמים לאומיים מסוימים, כולל דרום מערב האוקיינוס השקט, צפון מערב האוקיינוס ההודי, ארגנטינה ואיי פוקלנד (מלווינס), ומערב אפריקה שבה כלי השיט נמצאים בדרך כלל בבעלות סין, טאיפיי הסינית וספרד. הנקודות החמות במחקר זה תואמות את התחומים שבהם ארגונים לא ממשלתיים רבים קראו למערכות ממשל טובות יותר.
\"על ידי סינתזה של יותר מ-100 מיליארד עמדות GPS עם מידע זהות מאוחד מ-200,000 כלי שיט, הצלחנו לחשוף דפוסים על פעילות כלי שיט מהעשור האחרון\", הוסיף פארק. \"מחקר זה מהווה צעד גדול קדימה ביכולתנו להגביר את מאמצי הניטור ולסייע לרשויות להפנות את משאבי האכיפה\".
הנתונים המשמשים במחקר זה יעודכנו מעת לעת וישותפו באופן ציבורי כדי לאפשר הבנה טובה יותר של התנהגות כלי שיט ולחזק את ניהול הדיג הבינלאומי.
הערות לעורך:
*הורידו תצוגות חזותיות של נתונים, וידאו ואיורים מהעיתון כאן:
https://drive.google.com/drive/folders/11T-UNkRQmlktINuTw5ufurNFuzAIxTu8?usp=share_link
*כיתוב הדמיית נתונים: ניתוח נתונים בהערכת הציות לדיג במחקר זה חשף מוקדים של פעילות דיג על ידי כלי שיט בבעלות זרה בדרום מערב האוקיינוס השקט, במערב האוקיינוס ההודי ובמים לאומיים מסוימים.
*אודות נתוני זהות כלי שיט: הנתונים ששימשו לקביעת זהויות כלי השיט במחקר זה התבססו על רישומים ציבוריים. מחסור במידע על זהות כלי שיט קיים ברמה הלאומית, בעוד שהים הפתוח מכוסה בעיקר על ידי רישומים שפורסמו על ידי ארגוני ניהול דיג אזוריים. לנתוני הזהות ששימשו במחקר זה יש כיסוי נרחב יותר עבור כלי שיט שאורכם 24 מטרים ומעלה, מכיוון שכלי שיט אלה נוטים יותר להירשם לרישומים ציבוריים לאומיים או בינלאומיים מאשר קטנים יותר.
*אודות נתוני AIS: AIS, שפותחה לראשונה כמערכת למניעת התנגשות, חיונית לבטיחות כלי השיט והצוות. אך ניתן לתמרן בקלות את AIS, שכן ניתן פשוט לכבות אותו או לאפשר העברת מידע כוזב, כגון שם של כלי השיט, סוג או מיקום. נכון לעכשיו אין מנדט עולמי לכל ספינות הדיג לשדר ב- AIS. ובשל האיכות המשתנה של קליטת לוויין לפי אזור, יש גם כיסוי לא שווה של נתוני AIS ברחבי העולם. רוב כלי השיט הגדולים מ-24 מטרים מצוידים ב-AIS בעוד שרק חלק קטן מהכלים הקטנים מ-24 מטרים משתמשים ב-AIS, וכתוצאה מכך מגבלות בנתוני AIS.
*ציטוט מנייר: ג\'יי פארק, ג\'יי ואן אוסדל, ג\'יי טרנר, ק\' מ\' פרת\'ינג, נ\' א\' מילר, ה\' ל\' לינדר, ג\' אורטוניו קרספו, ג\' קרמיין, ד\' א\' קרודסמה, מעקב אחר זהויות חמקמקות ומשתנות של צי הדיג העולמי. Sci. Adv. 9, eabp8200 (2023).
*הורידו את הנתונים בכתובת: https://globalfishingwatch.org/data-download/datasets/public-vessel-identity:v20230118
Global Fishing Watch הוא ארגון בינלאומי ללא מטרות רווח המוקדש לקידום הממשל הימי באמצעות שקיפות מוגברת של הפעילות האנושית בים. על ידי יצירה ושיתוף פומבי של תצוגות חזותיות של מפות, נתונים וכלי ניתוח, אנו שואפים לאפשר מחקר מדעי ולשנות את האופן שבו האוקיינוס שלנו מנוהל. אנו מאמינים שפעילות אנושית בים צריכה להיות בידיעת הציבור על מנת לשמור על האוקיינוס העולמי לטובת הכלל. www.globalfishingwatch.org
קובץ מצורף
Fishing effort by foreign-owned fishing vessels, 2012-2020
למידע נוסף:
Lisa Tossey
Global Fishing Watch
+1-302-448-6638
*** הידיעה מופצת בעולם על ידי חברת התקשורת הבינלאומית GLOBE NEWSWIRE