כל מה שרציתם לדעת על ממ"ד
לצערנו, אירועי חירום הם דבר שנמצא בשגרה שלנו. אם זה בגלל אירועי טרור שמתרחשים, טילים וקסמים, ואפילו האיום האיראני שמרחף באוויר. שרים ופוליטיקאים יכולים לדבר דיבורים רבים ויפים, אבל בסופו של דבר, אנו חייבים לשים לב למציאות בפועל, מה אנחנו עושים עם זה? וכיצד אנחנו מתגוננים? אחת הדרכים היותר נפוצות היום להתגונן, ולשמור על החיים שלנו ועל החיים של הסובבים אותנו, הוא באמצעות כניסה לחדר ממ"ד.
חדר ממ"ד
חדר ממ"ד, או בשמו המוכר יותר, מרחב מוגן דירתי, הוא בעצם סוג של מקלט שנבנה בתוך הבית, כאשר המטרה העיקרית שלו, היא לספק עבורנו מרחב מוגן בעת התקופות שונות, כמו טילים, תקיפות מן האוויר, פצצות, חומרי נפץ, גזים רעילים, ותקיפות כימיות, ביולוגיות ורדיואקטיביות. למעשה, את חדרי הממ"ד נוכל לראות רק בבתים שנבנו לאחר שנות ה-90. בשנות ה-90, בעקבות מלחמת המפרץ, הוחלט להקים בכל הבנייה החדשה מרחבים מוגנים. יש לציין שיש הגדרות מדוקדקות ומפורטות בנוגע לבניית ממ"דים (מרחבים מוגנים) בתוך הבית, וכולן מצוינות בתוך תקנות ההתגוננות האזרחית התש"ן (1990)
על פי החוק הנדרש, צריך שיהיה בכל בנייה חדשה, וכן בכל תוספת בנייה מקלט, אשר מהווה את המרחב המוגן. פיקוד העורף יכול לפטור מדרישה זו, כאשר שיש הקמה של ממ"ד, או בתוספת בניה של מעל 12 מ"ר לבניה המקורית. במקרים בהם מעוניינים להוסיף ממ"ד לדירה בבית משותף, נדרשת הסכמה של 60% מבעלי הדירות.
חוקים נוספים:
המרחב המוגן שנמצא בתוך הבית יכול להיות בעל שטח פנימי של 9 מ"ר לפחות. הוא חייב לכלול בתוכו חלון שיהיה אטום לגזים ועמיד בפני הדף. כמו כן, הוא חייב להכיל צינור שיספק אוורור ודלת איטום לגזים, שתסייע בהגנה מפני הדף. על פי החוק בישראל לבניית ממ"ד, דלתות הממ"ד חייבות להיפתח כלפי חוץ ולהיות במפלס שיהיה נמוך בסנטימטרים בודדים ממפלס רצפת החדר. הסיבה העיקרית להוראה זו, היא כיוון שבעת שמתרחש פיצוץ, הדלת לא תוכל להיפתח בחוזקה כלפי פנים. קירות הממ"ד צריכות להיות עשויות מבטון בלבד.
חשוב לדעת!
בנייה של מרחבים מוגנים, בתוך המבנה, נמצאת באחריותו של יוזם הבנייה או בעל הנכנס. בכך, עלויות המיגון ממומנות על ידי הפרט. זאת בניגוד למקלטים הציבוריים שהיו נהוגים בעבר, ואת בנייתם מימנה המדינה או הרשות המקומית. באופן כזה, בעל הדירה נהנה מתוספת בפועל של אחוזי בנייה מעבר למה שהגדירה תכנית בניין העיר.
חמ"ד
לאור העובדה שממ"דים הם אחרי הכל המצאה מאוחרת, נוצרה בעיה של מיגון במבנים ישנים. לשם כך הומצא החמ"ד – חדר מוגן דירתי. החמ"ד מאפשר למגן מבנים בצורה מעולה ללא צורך בשבירת קירות ופותר את בעיית המחסור בממ"ד במבנים ותיקים.
אין ספק, כי ברבות הזמן, האדריכלים הישראלים מתמודדים עם אתגרים רבים, ועם רשימת הגבלות ארוכה בעת תכנון המבנה, כאשר הם צריכים לדעת את הדעת באופן רציני ומחושב גם לנושא של ממ"ד. עם השנים נחקקים חוקים רבים, שמחייבים אותם והאתגר הזה מוסיף להיות מורכב יותר ויותר. יש שיגידו, כי האדריכלים וקבלני הבנייה צריכים לעשות את מלאכתם נאמנה, ויש כאלה שיאמרו שהפיתרון נעוץ דווקא בממשלה, בשורש שמניע, ולא בפלסטר.
כך או כך, נקווה לימים שקטים ובטוחים יותר.
עוד מאמרים שיכולים לעניין אותך..
מאת: marina2016
marina2016 פרסם באתר כ - 84 מאמרים.