טלית ותפילין לבר מצווה – הסברים, טעמים ומנהגים

23 באוגוסט 2016 | מאת: | מאמרים בקטגוריה יהדות

אחד הרגעים המרגשים, המשמחים והעוצמתיים ביותר בחייו של כל יהודי, הוא הרגע שבו הוא מגיע לגיל מצוות. גיל זה, אשר מתרחש בגיל 13, הינו מיוחד ומשמעותי ביותר. הוא מעיד, כי כעת הילד עובר משלב הילדות לשלב הבגרות, ובכך, הוא מצטרף לכל היהודים באשר הם, מכל קצוות העולם ומניח את התפילין כמו כל יהודי בוגר.

   
מצוות תפילין

  
מצוות הנחת התפילין חוזרת על עצמה מספר פעמים בתורה. אחד הפסוקים בהם הוא מוזכר, הוא מספר דברים, כאשר שם נאמר "וקשרתם אותם לאות על ידיך והיו לטטפות בין עיניך." "טטפות"- אלו הן התפילין. את מצוות הנחת תפילין יש להניח ביום ולא בלילה. למעט שבתות, חגים וימים מיוחדים בהם לא מניחים. זוהי מצווה של גברים, ונוהגים לקיים אותה בתפילת הבוקר בשחרית ולעיתים גם בתפילת מנחה.

  
סוגי תפילין

   
את התפילין אנו מחלקים ל "תפילין של יד" ול"תפילין של ראש". אנו מניחים תפילין של יד על היד החלשה של האדם, כלומר אם אדם ימני, הוא מניח על יד שמאל, ואם אדם שמאלי, הוא מניח על יד ימין. לאחר שהתפילין קובעו על היד, אנו מלפפים את רצועות התפילין, אשר צבועות בשחור, סביב הזרוע כשבע פעמים. על פי המסורת הספרדית והחסידית, כורכים את הרצועה על האמה 7 פעמים מהפנים אל החוץ, ובמסורת האשכנזית, מהחוץ אל הפנים.

  
את ה"תפילין של ראש", מניחים על קו השיער שעל המצח, מעל הרווח שבין העיניים. טעות נפוצה היא להניח את התפילין על המצח עצמו, אולם בהלכה נקבע שמקום ההנחה מסתיים בקצות השערות, ואם מניחים אותן על המצח, לא יצא ידי חובה.

    
אופן כתיבת התפילין

  
את התפילין כותבים על יריעות קלף משובחות, אשר נכתבות על ידי סופר סת"ם מוסמך ומוכשר לביצוע כתיבת סת"ם. מדובר על כתיבה מיוחדת ושונה, אשר מעוטרת בתגים שונים. לכתיבה גם יש הלכות מיוחדות, הכנות ועוד. ולכן, בעת שאתם באים לרכוש תפילין לבר מצווה יש לוודא שמדובר בחברה שמעסיקה סופרי סת"ם מומחים.

  
טלית לבר מצווה

   
טלית היא בגד אשר עשוי בצורה מלבנית כאשר בארבע פינותיו שזורים חוטי הציצית. את הטלית לובשים בבית הכנסת, בזמן התפילות. משמעות המילה בשפה הארמית היא "בגד" ולכן, יהודים הרבו להתייחס בעבר לכל בגד בשם זה. על פי השולחן ערוך, הטלית צריכה להיות עשויה מצמר, בגלל שרק בגד מצמר או פשתן חויב בציצית מן התורה.
  
על פי היהדות האורתודוכסית, אשכנזים נוהגים להתעטף בטלית רק לאחר החתונה, למעט מקרים מיוחדים, כמו במידה והם עולים להתפלל כגון שליח ציבור, עלייה לתורה או בברכת כוהנים. בני עדות המזרח, נוהגים להתעטף בטלית מגיל בר מצווה, ואפילו קודם לכן.
   
למשל אצל יהודי תימן, הילדים מתעטפים בטלית החל מגיל חינוך, סביבות גיל 5 והתעטפו בטלית כל היום, כשמחוץ לביתם היתה טלית מקופלת בקיפול צר ומונחת על כתפם. גם אצל יהודי גיאורגיה, הילדים נוהגים להתעטף בטלית בסביבות גיל 5. ביהדות הקונסרבטיבית נשים מניחות תפילין.

   
במידה ובנכם או נכדכם הגיע לגיל מצוות, תוכלו להעניק להם את המתנה היפה ביותר, טלית ותפילין לבר מצווה מהודרים ובכשרות מיוחדת.

   
והעיקר, שיהיה במזל!

סגור לתגובות על טלית ותפילין לבר מצווה – הסברים, טעמים ומנהגים

מאת:

פרסם באתר כ - 84 מאמרים.

.

דילוג לתוכן