הליך פשיטת רגל ומחיקת חובות
פשיטת רגל
הליך זה הנו בסמכות בית המשפט המחוזי במחוז בו הוא מתנהל. להליך רשאים להגיע רק אנשים פרטיים, ואף אחד לא יכול להגיש חברה בע"מ, למשל, להליך זה. עבור חברה בע"מ כישות בפני עצמה – צריך למנות מפרק על מנת להגשים את ההליך המקביל לפשיטת רגל, כפי שהתבשרנו לאחרונה בפירוקה של חברת "ענבל אור נדלן" על ידי עו"ד איתן ארז. ככל שהדבר נוגע לאנשים פרטיים שנקלעו לחובות ומעוניינים להסדירם, פשיטת הרגל וקבלת צו הפטר עשויה להיות ערוץ מתאים, אבל לא ערוץ מתאים עבור כל חייב.
למי מתאים להיכנס למסלול החזר חובות מסוג פשיטת רגל?
הדבר מתאים למי שאין לו נכסים, ועיקר החוב שלו הוא מול הבנק בהקשר לחשבון עובר ושב, או בהקשר לחובות מקומיים כמו חשבונות בית, או הלוואות גישור שנלקחו ולא הצליחו להיות מוחזרות. מי שיש בידיו נכסים כמו בתים או רכבים, אך סבור כי היקף חובותיהם קטן ולא יצריך שימוש בנכסים הללו יכול גם כן לפנות להירשם כפושט רגל, אולם כנראה שזה לא ממש כדאי להם – משום שבמצב זה אפשר לשלם גם דרך הוצאה לפועל. כך או כך, מי שיש לו נכסים ולא דיווח על כך לממונים בפשיטת רגל (שמיד נדון מי הם) מסתכן בסעיף חמור שנקרא "חוסר אמינות", סעיף שיכול לגרוע אדם מהליך פשיטת רגל ולהחזירו למסלול הוצאה לפועל.
האחראיים בפשיטת רגל
על פושט הרגל אחראיות 3 ישויות: בית המשפט המחוזי, אשר דן בעניינו של החייב ומאשר לו להיות פושט רגל, הכונס הרשמי של המחוז, ומנהל מיוחד שבית המשפט והכונס ממנים לחייב. האחרון חייב להיות עורך דין שמתמחה בדיני פשיטת רגל. יצוין כי זה לא עורך דינו של החייב, אלא מי שממונה על החזר חובותיו. על הכונס הרשמי והמנהל המיוחד מוטלת החובה למצוא את הדרך המהירה ביותר להחזיר את חובותיו של החייב, גם אם זה אומר מימוש נכסים לטובת החזר חוב זה. חייב שגילו לו נכסים כאמור, והוא לא דיווח עליהם, גם אם לא איחר בתשלומים השוטפים שקבעו לו הממונים, מסתכן בחוסר אמינות שבעקבותיו בית המשפט יכול לפסוק לו גריעה מההליך.
עורך דין פשיטת רגל נדרש בין השאר על מנת להיות שם ברגע הנכון מול הממונים ולמנוע גריעה מהליך פש"ר!