מהו מיתוג? תהליכי מיתוג מחדש
מיתוג הינו תהליך שיווקי של העצמת הערך של מוצר, שירות, ארגון, חברה או אדם בעיני ציבור צרכנים. תהליך המיתוג כרוך בטיפול בסממנים החיצוניים של המותג, כגון סלוגן, לוגו, צבעים ועיצוב ובהקניית ערכים חיוביים למותג כגון איכות, אמינות, יוקרה וכן הלאה.
תהליכי מיתוג
בתחילת תהליך המיתוג מחליטים מהם הערכים שרוצים לשייך למותג. תהליך גיבוש ההחלטה כולל בדיקת הצרכנים והמתחרים בשוק בו פועל המותג, מתוך מטרה לייצר בידול שמאפיין אותו. המותג אמור להוות מעין ישות עצמאית המאופיינת על ידי סך ערכים המגדירים אותה ואת ערכה המוסף והייחודי בעיני הציבור.
הערך הייחודי של המותג עשוי להיות יעולותו, חסכנותו, יחודיותו, יוקרתו או ערכו בעיני קהל הצרכנים.
את הערכים מפתחים לשפה עיצובית, המכילה סממנים כגון צבעים, צורות, צלילים וכן הלאה, המאפשרים להעביר חוויה חושית שלהם. תהליך זה מגבש למעשה את הזהות של המותג כפי שתבוא לידי ביטוי בשם המותג, הלוגו של המותג, האריזה הגראפית של המותג ואופן ההחדרה שלו לשוק.
לאחר שגובשו הערכים והם בוטאו באמצעים בעלי נתפסות חושית, מגיע שלב ההחדרה של המותג, הכולל שימוש באמצעי פרסום, קד״מ ויח״צ.
תהליכי מיתוג מחדש
מיתוג מחדש הינו תהליך בו יש צורך במיתוג מחודש של מוצר, שירות, ארגון, חברה, עקב כשלון של המותג הקיים. במקרה כזה חשוב להבין היטב את הסיבות לכשלון המותג ולייצר תהליך מיתוג שיבנה מותג בעל ערכים ואסוציאציות שונות באופן בולט ממאפייניו של המותג הכושל.
מיתוג בכפר הגלובאלי
הגלובאליזציה של תהליכי היצור מחזקת את החשיבות של מיתוג, אולי יותר מאי פעם. להבדיל מבעבר, חברות מייצרות היום את מוצריהן במדינות שונות, כאשר השיקול הייחידי הוא של עלות-תועלת: מייצרים היכן שזול יותר.
כל מי שביקר בערי התעשייה בסין יודע שכמעט כל המותגים שאנו רוכשים במדינות מערביות בסכומים גבוהים מיוצרים באותם מפעלים, ושאותם מפעלים מייצרים גם מוצרים בעלי איכות זהה המשווקים במחירים זולים בהרבה, רק בשל היעדר הכח המיתוגי שלהם. מיתוג אם כן, הוא הפקטור המאפשר לחברות ענק לגבות מחירי תקרה עבור מוצרים שללא המיתוג שווים הרבה הרבה פחות. תהליכי המיתוג שמנהלות חברות ענק המוכרות את מוצריהן ברחבי העולם עולים מליוני ומליארדי דולארים, ולכן קשה מאד לחברות הנעדרות תקציבי עתק להתחרות במותגים מבוססים.
הכח החברתי של מיתוג
כוחו של המותג משפיע באופן ישיר על תפיסה עצמית ועל שייכות חברתית. הכח של מותגים להשפיע על תפיסת הערך העצמי, בעיקר בקרב בני נוער, מטריד את מנוחתם של הורים ומחנכים בכל רחבי העולם. הבעלות על מותג בעל ערך מסויים מקנה לבעלים ערכים בעלי כח (מעמד חברתי, בטחון עצמי) ובו בעת מי שאינו יכול להרשות לעצמו להיות בעלים של מותגים, מאבד בעיני עצמו את אותם ערכים החיוניים ביותר בתהליך הבניית העצמיות והאותנטיות שלו.