דיכאון אחרי לידה – מה זה וכיצד מטפלים בזה?
לידה פירושה שינויים בחיי האם הטרייה והסובבים אותה. שינויים אלה בצורתם זו או אחרת אופייניים גם לאמהות טריות וגם לאלו שכבר ילדו בעבר. עבור כל אשה חוויית ההריון והלידה היא אישית, שונה ואינדידידואלית, ולידה של ילד אחד יכולה להיות שונה מאוד מזו של אחיו. לצד האושר והציפייה המלווים להבאת חיים חדשים לעולם, קיים צד נוסף המתלווה לתהליך שאחרי הלידה. חלק גדול מהנשים חוות תופעות כלשהן לאחר הלידה הנגרמות בשל שינויים ורמונליים וסוציאליים כאחד. לרוב תופעות אלה חולפות מעצמן בתוך מספר שבועות ואינן מצריכות התערבות מקצועית. באחוז מסויים מהמקרים, התופעות אינן חולפות ואף מחמירות, מה שיוצר את החשש לדיכאון אחרי לידה.
דיכאון אחרי לידה – מה זה?
מצב זה יכול להתרחש בנשים בכל הגילאים ושכבות אוכלוסיה. בשונה מדיכאון רגיל, דיכאון אחרי לידה מלווה גם בתופעות הורמונליות המשפיעות על מצבה הנפשי של האשה: חלה ירידה בהפרשת אסטרוגן ופרוגסטרון ועליה ברמות הפרולקטין והקורטיזול בדם. בחלק מהמקרים טיפול לאיזון הורמונלי יכול לסייע להקל על המצב. גם השינוי בסטטוס, חוסר שינה, חוסר ידע לגבי הטיפול הנכון בתינוק, בכי מתמשך ועוד יכולים לגרום להופעת סימני דיכאון.
מהם הסימנים המאפיינים דיכאון אחרי לידה?
קיימים מספר סימנים שאין צורך בהופעת כולם על מנת לקבוע כי מדובר בדיכאון. לפעמים מספיקה הופעה של סימן אחד או מספר סימנים ביחד בשביל להגיע לאבחנה. בכל מקרה האבחון ייעשה על ידי איש מקצוע בלבד וק הוא יוכל לקבוע כי מדובר בדיכאון. הסימנים כוללים: התקפי חרדה, התקפי בכי, עצבות, הפרעות שינה, אובדן תיאבון, חוסר אנרגיה, פגיעה בחשק המיני, אדישות, חוסר יכולת לחוש הנאה, אובססיה ומחשבות טורדניות, ירידה בהערכה ובדימוי העצמי, קושי בחיבור רגשי לתינוק, ובמקרים נדירים גם מחשבות אבדניות וחוסר רצון להמשיך לחיות.
ב0.2% מתוך האמהות הטריות הדיכאון יכול להחמיר למצב פסיכוטי, אשר יאופיין בתופעות מאניה – שמחה קיצונית, בלתי מאוזנת ובלתי נשלטת ועודף פעלתנות. המצב גם יכול להיות מלווה בתפיסה שגויה של המציאות, הזיות וחוסר התמצאות במרחב. 4% מתוך כלל הנשים אשר מצבן החמיר למצב של פסיכוזה עלולות לנסות לפגוע בעצמן או בתינוק.
כיצד ניתן לטפל במצב זה?
בראש ובראשונה, חשוב לפנות לקבלת טיפול פסיכולוגי או פסיכיאטרי מתאים על מנת להתמודד עם דיכאון ולהתגבר על המצוקות הנפשיות. טיפול מתאים אשר ניתן כמה שיותר סמוך להופעת הבעיה ימנע את התדרדרות המצב ויסייע להחלמה וחזרה לשיגרה מהירים יותר. בנוסף, תמיכה של בני המשפחה ובני הזוג עשויים להקל מאוד על הסבל ולקדם את תהליך ההחלמה. חוסר תמיכה ותחושת הבדידות יכולות להגביר את תחושת הדיכאון. תמיכה של הקרובים, אפוא, היא חשובה וקריטית במצב זה.
עוד מאמרים שיכולים לעניין אותך..
מאת: rimonclinicco
rimonclinicco פרסם באתר כ - 4 מאמרים.