פיקוח בניה בפרויקט תמ"א 38 – הטעויות הנפוצות ביותר
לאחר עשרות פרויקטים, אנו מרכזים טעויות נפוצות של הדיירים בבואם ליישם פרויקט מסוג תמ"א 38:
התקשרות עם יזם שאינו מתאים לפרויקט – אינו בקיא מספיק בפרויקטים מסוג תמ"א 38, לא יכול/יודע לספק את ה'סחורה' התכנונית, אינו שולט ברזי תהליך האישורים והעבודה מול הרשויות השונות, ועוד.
גם יזם שאין לו מספיק אורך רוח לפרויקט מסוג זה, פרויקט שעלול לקחת שנים, או יזם שאין באפשרותו הכלכלית 'לשרוד' את אורך הפרויקט, מסכן את הדיירים בהתקשרות עימו.
טעות נפוצה נוספת, שהדיירים עושים – משלבים עורך דין בשלב מאוחר מידי. עורך הדין יכול לסייע בבחירת ובאיתור היזם, אך חשוב מזה, עורך הדין ישמור ויגן על זכויותיהם המשפטיות של הדיירים בהתקשרות עם היזם.
יש לזכור שאנו מדברים על עורך מטעם הדיירים, המייצג אותם.
גם חברת פיקוח בניה תמ"א 38, יש לשלב בשלב מוקדם ככל האפשר. טעות נפוצה היא לצאת לפרויקט כאשר מלווים אך ורק על ידי מפקח הבניה שסיפק היזם. מפקח זה יקפיד על מה שחשוב ליזם, ומן הסתתם, כשהדבר נוגע למפרט ההנדסי שהדיירים מקבלים, ייתכנו פערים, שלא לומר ניגודי אינטרסים. הטעות משמעותי מאחר ורבות נציגויות הדיירים שלא מודעות לןובתו של היזם לממן ולכלול במסגרת התקציב את עלותה של חברת פיקוח בניה תמ"א 38 מטעם הדיירים, ואז, מוקצה תקציב קטן מידי שלא מספיק לפיקוח בחודשים הארוכים של הפרויקט.
טעות נוספת היא להאמין שניתן לתת 'שווה בשווה' לכל דייר. למעשה, לדיירים שונים בפרויקט גודל דירה שונה, כיוונים שונים, קומות שונות והבדלים נוספים הנובעים מכך שאין 2 דירות זהות, ומכך שישנם אילוצים תכנוניים. גם בפרויקט תמ"א 38 חשוב להבין שהתמורה לכל דייר נובעת מניסיון להשוות, אך גם במאמץ הגדול ביותר ייתכנו הבדלים קטנים.
עוד מאמרים שיכולים לעניין אותך..
מאת: ק. אורון ניהול פרויקטים ופיקוח בניה
ק. אורון ניהול פרויקטים ופיקוח בניה פרסם באתר כ - 8 מאמרים.